Teleurstellingen

Iedereen heeft ermee te maken! Hier op deze krijg je ze gratis, maar… hoe ga je ermee om? Je baan valt tegen, je partner is niet de hele dag verliefd op jou! Je collega’s zien je niet staan en het weer is bewolkt en regenachtig. Je hond kijkt de andere kant op…

Je krijgt geen antwoord op je vragen aan God. De zegeningen blijven uit. Het gaat niet zoals verwacht. Ziekte komt toch. De vakantie gaat niet door. De baby laat op zich wachten… je toekomstige partner is nergens te bekennen…, misschien rijdt hij op een bruin paard?

Wat doen we als we nog niet de belofte krijgen? Als we lang moeten wachten op iets? Als de ziekte langer aanhoudt dan verwacht? Als er financiële tegenvallers zijn? Als je huis verkocht is of als je niet het huis krijgt dat je zo graag zou willen?

Je kunt bijvoorbeeld op je gevoelens afgaan. Dat is ‘the easy way’, de brede weg. Dan ga je klagen, boos worden, gefrustreerd zijn, negatief zijn, enz. Je kunt ook naar voorbeelden uit Gods Woord kijken en van hen leren. Hoe ging koningin Esther om met haar omstandigheden? Hoe deed Jozef dat?

Eigenlijk wil ik het nu hebben over de herdersjongen David. Hij begreep het principe van tevredenheid om een invloedrijk leven te hebben op de plek waar je nu bent! Hij werd niet gestrest. Hij ging niet op zoek naar familieleden, naar vrienden, naar andere herders om te klagen hoe vergeten, hoe unfair, hoe oneerlijk hij behandeld werd. Hoe afgewezen hij zich voelde en hoe onbegrepen door zijn aardse vader en broers… Nee, hij maakte er het beste van. Nu.

Hij ging zingen tot zijn God. De Koning van het heelal, de schepper van hemel en aarde toezingen met nieuwe liederen, nieuwe woorden en nieuwe melodieën. David ging goed met zijn tijd om. Hij was dankbaar, ondanks zijn super saaie, eentonige leven met schaapjes die mekkeren op het veld. Hij kent God goed genoeg om Hem te vertrouwen dat Hij een plan en beloftes voor zijn leven heeft, die zullen komen. Dat uit zich in dankbaarheid en tevredenheid. En hij gebruikt zijn muzikale talenten en creativiteit. Gebruiken wij die ook? David is een mooi en krachtig voorbeeld.

En als je nu eens niet kunt zingen of geen muziekinstrumenten kunt bespelen? Hoeft ook niet. Jij hebt iets waarmee je Zijn koninkrijk kunt bouwen of liefde kunt geven. Heb je geld? Geef voor de voedselpakketten, voor de armen. Help, app, kook, bemoedig, ondersteun anderen.

Laat trots of hardheid van je hart niet toe om het op jouw manier te doen, om verkeerd te reageren op teleurstellingen! Kies voor Davids manier. En weet dat als je teleurstellingen je leven laat bepalen, je een gevangene, een slaaf ervan wordt! Dan zul je ook teleurgesteld zijn op de droomeiland waar de zon te heet is en je sorbet te koud. Dan heb je je baby, maar moed die steeds gevoed worden. Dan shop je je nieuwe jurk, maar heeft de buurvrouw ineens een mooiere…

Wat laat jij toe? Wat voed je? Disciplineer je en kies voor vrede, dankbaarheid en vreugde!

‘Let you lives overflow with joy and thanksgving for all He has done.’ – Colossians 2:7 (TLB)

Mathilde