Praten over anderen

Negatief praten over mensen of situaties van je werk, van je kerk, van je connect, van je team, van je sportclub, van je school, waar ze zelf niet bij zijn… is en blijft lasteren.

Mag je dan niet je eigen mening hebben? Tuurlijk wel. Leer eigen meningen te hebben, alleen spui die niet! Een mening met negativiteit en kritiek bouwt niet op, breekt af en wordt vaak vóór of tegen. En dat geeft geen eenheid.

Mag je dan niks zeggen? Natuurlijk wel. Alleen wel tegen die persoon zelf als je denkt dat je geroepen bent om diegene te helpen en om diegene dichter bij zijn of haar bestemming te brengen. En als je genoeg credits hebt opgebouwd, zodat die persoon ook naar jouw wijsheid wil luisteren… Als je iemand niet kent, denk ik dat je niet zit te wachten op diens mening… of feedback.

En er is ook nog zoiets als bedekken of elkaar genade gunnen. Of elkaar helpen met een oplossing, idee, advies of iets doen. Praten kan heel goedkoop en makkelijk zijn… Ongevraagde feedback kun je zien als nadelig, maar je kunt het ook zien als een cadeautje. Aan jou en mij de keus… Maar laten we stoppen met lasteren, het praten over anderen waar ze niet bij zijn.

En wat is er mis mee om onrecht te verdragen? Som is zwijgen het allerwijste! Niet iedereen wil gediscipeld worden, toch? En misschien wel helemaal niet door jou! Het is goed om geen last te veroorzaken, om geen lasteraar te zijn. En luister ook niet naar lasteraars, stel je grens! Dan ben je ook van die last af…

Dit was het weer voor deze week.
Hou je nog van me?

Groetjes,
Mathilde