“Als…, dan…”

“Als ik getrouwd ben, dan ben ik eindelijk gelukkig.”
“Als ik een andere baan heb, dan voel ik me waardevol, wat ik nu doe is onder mijn capaciteit.”
“Als ik deze week mijn to-do-lijstje heb afgewerkt, dan kan ik me pas ontspannen.”
“Als ik mijn diploma heb gehaald, dan ben ik pas blij.”
“Als ik mijn huis op orde heb, het sportseizoen voorbij is… dan kan ik betrokken raken in de kerk.”
“Als ik meer geld heb, dan ben ik pas gelukkig.”

En zo kun je nog wel doorgaan. “Als…, dan…” Herken je het? Doe je het zelf ook? Denk je dat het waar is? Zie je dit denken bij een ander? Het kan je uit je ontspanning, uit je rust, uit je tevredenheid halen. Het geeft je een opgejaagd gevoel, een opgelaten gevoel. Het brengt ontevredenheid, misschien zelfs wel jaloersheid. Het zorgt misschien voor harder werken om iets te bereiken, want ja, je vertelt jezelf dat je dan pas gelukkig bent…

Zou dit tot burn-out kunnen leiden? Tot stress kunnen leiden? Wanhoop?
Ik denk dat je met Jezus een diepe vorm van dankbaarheid en tevredenheid kunt hebben. Uiteindelijk dankbaar voor Zijn lijden voor ons aan het kruis, waar Hij onze straf op zich nam om zo eeuwig leven te geven.

Het is ook een keus. Een keuze om in het nu te leven. Om vandaag er het beste van te maken. Om vandaag te genieten van wat je wél hebt: de mooie natuur (ga lekker genieten in parken, wandel of fiets eens door de duinen), gezondheid (zo vanzelfsprekend is dat niet, gezondheid is een zegen!), vriendschappen, tv, familie, kleding, voedsel, onderwijs…

Bij God is een plaats van rust, van verfrissing, van inspiratie en van bemoediging. Als je ziet wat je nu wél hebt, komt er dankbaarheid, komt er tevredenheid. Jakob was gevlucht voor zijn broer, hij was op weg naar het onbekende, naar zijn verre oom Laban. Jakob was alleen!
Jakob was op een vreselijke plaats, namelijk in de woestijn. Een onvruchtbare, ongezellige, veel te stoffige en warme plaats! Saai, monotoon. Weg van het leven. Maar… God ontmoet hem daar! Daar waar hij is in zijn dagelijks leven. Niet alleen ontmoet God hem daar, Hij zegent hem ook!

‘Ikzelf sta je ter zijde, Ik zal je overal beschermen, waar je ook heen gaat, en Ik zal je naar dit land terugbrengen; Ik zal je niet alleen laten tot Ik gedaan heb wat Ik je heb beloofd.’ – Genesis 28:15 (NBV)

Wat een prachtige belofte van Hem voor jou! God ziet jouw struggles, jouw vragen, je leegtes, maar Hij wil je zegenen! In je nu, waar je nu zit. He will revive your everyday life. Stop met jagen naar de zegen, kijk en leef mét God, Hij BRENGT zegen!

Liefs,
Mathilde