Welke keus maken wij?

Controle… een zeer beladen woord. Een gedachte van Pasen komt in me op (en dat op Tweede Paasdag!). Ik denk dat de vijand van God echt dacht dat hij alles onder controle had. ‘Goede Vrijdag’ was geweest, Jezus Christus was gestorven aan het kruis, dus zijn vernietigende plannetje was geslaagd… Maar… MAAR… er gebeurde iets buiten zijn controle. De opstandingskracht was sterker dan de dood. Jezus Christus stond op uit de door… overwinning, volkracht en glorie!

Maar hoe zit het nu met ons eigenlijk? Plannen en regelen wij ook alles van te voren of zien we wel? Leven we zonder doel en verwachten we dat alles vanzelf wel komt en gaat? Waar hebben jij en ik controle over? En wat als anderen, misschien wel in je eigen omgeving, je proberen te weerhouden?
Ben je vatbaar voor de mening van anderen? Zoek je – misschien onbewust – toch naar de goedkeuring van anderen? Naar de bevestiging van anderen? Hoeveel vertrouwen heb jij eigenlijk in jezelf? Of in God?

Wat een diepe gedachtes allemaal… krijg ik die als ik op mijn kleinkinderen pas? Waar hebben we eigenlijk de controle over? De Notre Dame is opeens in vlammen. Werkt de democratie nog wel? Helpen we elkaar in Europa of staan we als landen tegenover elkaar op? Zijn we voor of tegen? Is dat niet het Griekse denken?

Het leven gaat wel door. God gaat door, de kerk gaat door. Je bent niet alleen. Hij wil je sterken en krachtig maken, juist als je omstandigheden tegen je zijn! Net als David, sterk je in Hem. Luister veel naar Zijn Woord. Het brengt licht, licht in de duisternis. Dit bedenk ik allemaal op ons mooie balkonnetje in het Haagse zonnetje, met een nest meerkoetjes voor mijn neus.

Mijn keus is? Gebruik je invloed om anderen te helpen, opdat zij het beter krijgen of er beter van worden. Laat het goede nieuws horen… Jezus Christus is opgestaan en leeft voor jou! Controle? Wie had uiteindelijk alles onder controle (op een goede manier)? God, onze Hemelse Vader. Laat ons vertrouwen in Hem zijn, dan zitten we safe. Vertel het je kinderen, kleinkinderen, je familie, je vrienden en buren.

Een betere keus is er niet!